Вашингтон, Москва і більшість країн світу очікували, що Росія знищить українську армію за кілька днів. Та тільки не Валерій Залужний — головнокомандувач ЗСУ, який організував і очолив супротив України, у результаті якого убогі російські війська відступають побитими та розтрощеними.

Залужний — 48-річний генерал, який народився у родині військовослужбовців, був призначений президентом Зеленським на посаду Головнокомандувача ЗСУ в липні 2021 року. Залужний та інші українські командири готувалися до повномасштабної війни з Росією з 2014 року.

Залужний уособлює нове покоління українських офіцерів, які «набили руку» на важкій восьмирічній війні на Донбасі. Крім того, за межами фронту, Залужний та інші українські офіцери тренувалися на полігонах по всій Європі, навчалися та переймали досвід НАТО. Вони здобули навички, що були не притаманні військовим авторитарних країн, сформованих десятиліттями жорсткої радянської військової підготовки.

«Я, мабуть, можу говорити про Залужного не просто як про особу, а як про представника нового покоління українських військових», — сказав Олексій Мельник, колишній офіцер ВПС України.

У вересні 2021 року, за два місяці до того, як адміністрація президента США Джо Байдена почала голосно попереджати про вторгнення Росії та ділитися розвідувальними даними про нарощування військ на кордонах України, Залужний описав підготовку до нападу.

«Я завжди про це говорив з моменту вступу на посаду — бо це загроза повномасштабної агресії», — сказав тоді Залужний в інтерв’ю Радіо Свобода. «Відповідно, наше завдання як Збройних Сил — не чекати манни небесної. Ми повинні до цього підготуватися. І ми робимо для цього все необхідне».

Залужний — військовий

Залужний народився в липні 1973 року, коли його батько перебував у гарнізоні в Новоград-Волинському, містечку Житомирської області.

Навчався в Інституті Сухопутних військ Одеської військової академії та Національної академії оборони в Києві. Потім був ряд посад, зокрема командира механізованої бригади.

У 2014 році Залужний був направлений на схід, щоб очолити бойові підрозділи в активних боях, командував бригадою, яка в серпні 2014 року була розгорнута в Дебальцевому — одному з місць найкривавіших боїв, де українські сили зазнали великих втрат. Невідкладна потреба уникнути подальших втрат у Дебальцевому зрештою створила додатковий тиск на тодішнього президента Петра Порошенка для підписання Мінських мирних угод.

У 2019 році Залужного призначили головою Північного оперативного командування українських військових, дислокованого в Чернігові, рідному місті його матері на півночі України, поблизу білоруського кордону, де він провів багато часу в дитинстві.

У лютому 2020 року в інтерв’ю сайту військових новин «АрміяІнформ» Залужний розповів, що мріяв з дитинства стати солдатом, та ніколи не очікував, що стане генералом.

Підвищення Залужного на найвищу посаду було ключовою частиною зусиль щодо реструктуризації керівництва.

Залужний запустив широку кампанію з модернізації Збройних Сил України, під час якої українські військові взяли на озброєння нові, більш креативні методи бою, засновані на бойовому досвіді проти реального, а не теоретичного ворога.

«Ми хочемо відійти від карт, скажімо, 1943 року», — сказав Залужний в інтерв’ю «АрміяІнформ». Іронія полягає в тому, що зараз Залужний бореться з ворогом зразка саме 1943, а не 2022 року.

Колишній офіцер спецназу США, який бачив зміни в українських силах спеціальних операцій з 2014 року, зазначив ще у 2020 році, що українські спецназівці око-в-око, викапані Western Special Forces (західні армійські елітні підрозділи)».

Залужний — сучасний Генерал

Залужний зазначив, що українські військові — це молоді, професійні воїни та майбутні лідери. «Це зовсім інші люди — не такі, як ми, коли ми були лейтенантами. Це нові паростки, які повністю змінять армію за п’ять років. Практично всі добре знають якусь іноземну мову, добре працюють з ґаджетами, начитані», — сказав він «АрмяІінформ». «Нові сержанти. Це не цапи-відбувайли, як, скажімо, у російській армії, а справжні помічники, які незабаром замінять офіцерів».

Навчання НАТО були ключовим елементом у невпинній роботі з ліквідації будь-яких слідів мислення в стилі «совок» — радянського менталітету, який залишив у спадок корупцію та самовдоволення, і зберігався майже чверть століття після здобуття незалежності України.

Мельник, офіцер ВПС, який став аналітиком, сказав, що успіхи на полі бою, зокрема в північних передмістях Києва, були прямим результатом модернізації війська.

Слава, а не марнославство

Призначення Залужного Головнокомандувачем саме по собі було частиною масштабної трансформації української армії. Зеленський призначив його на найвищу оперативну посаду в липні 2021 року. Це сталося після серйозних потрясінь в Міністерстві Оборони і збіглося з реструктуризацією військового командування, щоб відокремити операції від політичних позицій.

З початку широкомасштабної російської навали наприкінці лютого Залужний уникав більшості інтерв’ю та порівняно мало виступав на публіці, час від часу публікуючи публічні заяви на своїй сторінці у Facebook.

Протягом багатьох років Залужний не приховував, що намагається збільшити фінансування та іншу державну підтримку військових. Але під час війни його головне прохання до політичних лідерів полягає в тому, щоб вони не заважали солдатам виконувати їхню роботу та не викликали у громадськості сумнівів щодо перебігу війни.

За словами Залужного, українські війська зупинили другу за потужністю армію світу. «Ми завдали їм втрат, яких вони ніколи не бачили і не могли собі уявити. Про це знають усі українці. Про це знає увесь світ», — сказав Залужний.

Хоча головнокомандувач намагається уникнути статусу «зірки», успіхи Залужного у протистоянні російському вторгненню вже зробило з нього історичну постать. А в народі вже запропонували називати Героя України «Залізний та Незламний» Залужний.

Переклала Оксана Байло. Оригінал тут.


Підтримайте нашу боротьбу! Тільки разом переможемо!

Номер картки для пожертв: 5363 5423 0827 4464 (Приватбанк, отримувач Швед Павло Петрович)

Для пожертв з-за кордону, будь ласка, використовуйте сервіс Wise.com. У них низька комісія і кошти надійдуть на наш рахунок за кілька хвилин.

PayPal: p.shved@singlebranch.com

Усі зібрані кошти будуть використані для купівлі захисного спорядження та іншого обладнання для Збройних сил України. Звіти про використання коштів будуть регулярно публікуватися у нас на сайті, а також на фб-сторінці Павла Шведа. Дякуємо! Разом переможемо!

Comments

comments